Onze eerste 100 dagen in Brazilië zijn weer voorbij en we krijgen vaak de vraag hoe het met ons gaat. Eerlijk gezegd weten we dat nog niet. Daarmee zeggen we natuurlijk genoeg. Zo een verhuizing blijkt toch niet zo makkelijk te zijn. Alhoewel we jaren bezig zijn geweest met de voorbereiding en we precies wisten wat we aan het doen waren, is de impact hiervan echt groot. Alles loslaten en een nieuw leven beginnen is natuurlijk niet niks. Niet alleen vwb materialen, huis en zekerheid, maar ook natuurlijk familie en vrienden.

De eerste 2 maanden was vooral ontzettend druk om alles onder controle te krijgen. Nederland afsluiten (documenten en huis vooral), documenten in Brazilië regelen, problemen in huis oplossen (zoals lekkage), Braziliaans eten koken, kinderen naar school brengen en veel tijd op school doorbrengen om ze te begeleiden. En natuurlijk vol met emoties na het afscheid nemen. We dachten dat we daarna in een rustig vaarwater zouden komen, maar helaas. De kinderen hadden het moeilijk op school. Laura heeft veel tijd moeten besteden om ze te helpen met huiswerk maken en toetsen voorbereiden.
Naast dit alles hebben we natuurlijk ons werk met de stichting. De bouw begeleiden kost enorm veel tijd. De juiste materialen vinden om het af te werken, bepalen hoe alle stroomleidingen moeten lopen, details van het werk bespreken. Daarnaast zijn we nog druk bezig om alle documenten te krijgen van de stichting. Wat ook bizar veel tijd kost is het geld vrij krijgen in Brazilië. Iedere keer dat we geld vanuit Nederland naar Brazilië sturen zijn we gemiddeld 6 à 8 weken kwijt om het geld vrij te krijgen. Dit houdt in dat we in die weken vrijwel dagelijks een paar uur kwijt zijn bij de bank om alles te regelen.

Dit alles zorgt natuurlijk voor veel onrust thuis. Het is moeilijk om te zien dat de kinderen familie en vrienden missen en dat er veel nachten overheen zijn gegaan dat ze huilend naar bed gaan.

Van de andere kant zijn we ontzettend trots op wat we allemaal meemaken. De kinderen beginnen echt Portugees te spreken en beginnen vriendjes en vriendinnetjes te maken. Ook ons werk met de vakschool begint echt vorm te krijgen. De buurt verheugt zich enorm op ons werk en we beginnen de gezinnen steeds beter te kennen. We genieten van ons huis en onze moestuin. Skype en WhatsApp helpt veel om de afstand met familie te verkleinen en dat is natuurlijk fijn. Alhoewel een knuffel en een kus ook lekker zou zijn .

Laatst zei Willem dat een vergelijkbare verhuizing te vergelijken is met een rouwproces. En een rouwproces duurt vaak zo een 2 jaar. Pfff…. Dat is best lang en ik hoop eerlijk gezegd niet dat dat voor ons ook gaat gelden. Wel hebben we altijd ervaren dat er veel mensen zijn die aan ons denken en daarmee weten we dat hoelang het ook gaat duren, we komen er wel.

De komende maanden zal vooral in het teken staan van de voorbereiding van de opening van de vakschool. We hopen dat veel Nederlanders hier ook getuige van willen zijn. Mocht je er (hier in Brazilië) bij willen zijn dan horen we dat wel….. Ik wens jullie een fijne vakantie. Geniet ervan en kom weer veilig thuis!