Als je op reis bent is het bijzonder om te zien hoe landen en culturen op deze aarde van elkaar kunnen verschillen. En het grappige is; we kunnen als mensen zo anders leven en toch zo hetzelfde zijn. Soms worden dan echter ook pijnlijke verschillen merkbaar. Die verschillen deden mij inzien hoe gezegend we in Nederland zijn met alle mogelijkheden.

Een tijdje terug was ik voor ontwikkelingshulp op de Malediven, een land dat bestaat uit een groep schitterende eilandjes die men atollen noemt. Waar de meeste toeristen op de Malediven verblijven op een resort, ver weg van de bevolking (die bevolking wordt zelfs verboden op de resorts te komen), zat ik tussen de lokalen in de hoofstad Malé en op enkele andere atollen. Het mooie daaraan is dat je de kans krijgt om te luisteren naar de verhalen van de bewoners (veel mensen spreken naast Divehi ook Engels).

Nog nooit van je eiland af

Zo hoor je bijvoorbeeld in het land dat mensen nog nooit van hun eiland (600m²) af zijn geweest vanwege gebrek aan geld. Of dat men niet kan lezen of schrijven. In de basis is daar niks mis mee, maar je merkt soms wel een uitzichtloosheid en een gebrek aan voldoening, wat weer andere problemen met zich meebrengt (overmatig alchol- en drugsgebruik). Op dat moment denk ik dan ook aan de mogelijkheden die mij in de schoot zijn geworpen om mij te ontplooien.

Goed nieuws voor het land is wel dat de laatste jaren steeds meer kinderen de mogelijkheid krijgen om naar school te gaan, waarmee de jongere generatie Maldiviërs meer kansen krijgt om te groeien en hun talenten te te ontdekken.

Een nieuwe generatie Brazilianen met kansen

Kinderen van de vakschool, São João del-Rei

Dat jij mijn verhaal kan lezen, komt omdat jij hebt geleerd Nederlands te lezen. En waarschijnlijk heb je daarbij ook een hoop gewoontes en manieren uit die Nederlandse omgeving aangeleerd (omdat je in Nederland bent geboren of op andere manier in Nederland terecht bent gekomen).

Op de Malediven hebben mensen weer totaal andere historie, normen en waarden, net als in Brazilië. Wat we in Nederland veelal met elkaar gemeen hebben is een (praktische of theoretische) opleiding en/of de mogelijkheden om verder te groeien in het leven op allerlei gebieden. In een klein land als de Malediven is dat groeiende voor de nieuwe generatie, maar als ik denk aan het gigantische Brazilië waar Stichting Nieuwe Generatie actief is, dan valt er nog een hoop te halen op onderwijsgebied.

Gelukkig kan ik onderdeel zijn van deze stichting om hieraan mee te helpen.

Help net als ik de kinderen in Brazilië – op 3 manieren:

  1. Mis geen van onze acties middels onze nieuwsbrief (denk aan acties als de nieuwe auto, de schoolspullen-actie, sport & speelplaats)
  2. Fund-a-kid: Investeer in het leven van een specifiek kind en kom persoonlijk in contact (dit faciliteert de Stichting voor je)
  3. Doneer eenmalig: Help mee aan een specifiek project of doe hieronder een algemene donatie (kan ook wekelijks/maandelijks/jaarlijks)

Doneer met een Tikkie