São João del Rei

Daar ben ik weer met een nieuw verslag. Ik was nauwelijks aangekomen in São João del Rei en ik werd overspoeld met mensen die blij zijn dat we hier een stichting gaan beginnen. Iedereen is enorm enthousiast en ze kunnen niet wachten totdat het zo ver is. Simone (een goede vriendin van ons – zie foto) en ik gaan samen een wethouder en de burgemeester spreken van São João del Rei. We hebben 2 belangrijke onderwerpen te bespreken:

1- Hoe kan de gemeente het werk ondersteunen. Immers, de stichting gaat ook de gemeente helpen om de stad verder op te bouwen.

2- Zijn er mogelijkheden dat de gemeente een terrein aan de stichting doneert zodat we deze kosten niet hoeven te nemen?

Simone heeft ook geregeld dat ik volgende week 2 pedagoges spreek die een groot netwerk hebben met verschillende mensen binnen en buiten São João del Rei. Geweldig hoe zoveel mensen aangeraakt worden door onze plannen, de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Één ding is zeker, het is een juiste keuze geweest om in deze stad te beginnen.

Advocaat

Vandaag heb ik een advocaat gesproken. In Brazilië is het gebruikelijk om een advocaat te hebben die een stichting helpt alle zaken te regelen. We hebben een heel goed gesprek gehad, waarin ik alle ins en outs heb gehoord voor het starten van een stichting. Gelukkig valt het allemaal mee. Het belangrijkste voor de komende tijd is 4 à 5 mensen te vinden die het bestuur willen vormen in Brazilië. Eind van het jaar verwachten we alle officiële zaken gereed te hebben in Brazilië.

 

Eerste vrijwilliger

’s Avonds ben ik even langs het ziekenhuis geweest om iemand te bezoeken. Daar kwam ik iemand tegen die vrij snel de opmerking maakte: ben jij toevallig familie van Klaas van de Raa (dat zag hij aan mijn figuur, helaas). Hij vertelde me dat hij geen woorden had voor al het werk dat vroeger gedaan is in São João del Rei. Toen hij 8 jaar oud was, hadden zijn ouders niets te eten. Zijn moeder heeft hem en zijn broer ingeschreven voor de crèche. Hij kreeg kippenvel toen hij dit vertelde. Hij kwam toen op een plek waar hij geliefd was, eten en kleding kreeg. Daarnaast kreeg hij begeleiding voor school. Ik vertelde hem dat dit precies de reden was waarom ik in Brasil was. We zijn druk bezig om dit opnieuw op te zetten. Hij was zo ontzettend blij om dit te horen dat hij ons garandeerde minstens een paar uur in de week vrijwilligerswerk te komen doen om hiermee een stukje terug te betalen van alles wat hij gekregen had.

 

Het is ontroerend om dit soort voorbeelden te horen. Dit zijn bevestigingen die ik nodig heb om te weten dat we de goede dingen aan het doen zijn.

Het worden leuke en spannende dagen! Binnenkort meer bijzonder nieuws!