Dag 5 stond in het teken van heen en weer rijden naar Rio de Janeiro om Bert en Arja op te halen. Er valt daar niet zoveel over te schrijven buiten het feit dat het zwaar was om 7 uur heen te rijden (incl 2 uur file) en 5 uur terug. Maar ik ben blij dat ik ze welkom in Brazilië mag heten.

Cabo Zanola gesproken

Dag 6 was een zeer spannende dag. Ik ben samen met Simone bij een wethouder geweest van São João del Rei. Zijn naam is Cabo Zanola, het is een jonge, eerlijke en enthousiaste man met goede ideeën voor de stad. Ik was ontzettend blij met de mogelijkheid om met hem te praten.

We hebben in ons gesprek vooral gesproken over de plannen van de stichting. Door middel van een korte presentatie heb ik alle activiteiten besproken die we willen ontwikkelen. Al gauw bleek dat dit goed aansloot op wat São João nodig heeft. En dat de gemeente verschillende mogelijkheden heeft om ons te ondersteunen hierin. Een paar voorbeelden hoe de gemeente ons gaat helpen:
– Hij en zijn team zijn beschikbaar om ons te helpen met alle papierwerk (en bureaucratie eromheen).
– Ons verhaal is zo goed en concreet dat hij ons aankomende woensdag 26-6 gaat introduceren bij een gedeputeerde van de Staat Minas Gerais en bij een gedeputeerde van de overheid van Brazilië (Federale politiek)
– We worden in contact gebracht met een regeringsfunctionaris die ons gaat helpen om de containers, met kleding/speelgoed die we willen sturen van Nederland naar Brazilië, makkelijker vrij te geven vanuit de haven in Rio de Janeiro
– Voor het praktisch onderwijs dat we willen geven aan jongeren gaat de gemeente docenten regelen vanuit een instantie van de overheid. We denken hierbij aan kappers, administratie, timmermannen, computers, etc….
– En last but not least, hij is heel erg enthousiast geworden van onze plannen en steunt het volledig. Hij is ervan overtuigd dat de stad hiermee heel erg geholpen gaat worden. Dit geeft ons de mogelijkheid om veel instanties te gebruiken van de overheid. Met zijn netwerk kunnen we veel zaken aanzienlijk makkelijker organiseren.

Cabo Zanola

Ondertussen hebben we op Facebook kunnen lezen dat Cabo Zanola inderdaad meende wat hij zei en zien we dat veel mensen in de stad over onze missie praten. Ik werd in de middag aangesproken met de vraag: “Ben jij de zoon van Raquel? Klopt het dat ik op Facebook heb gelezen dat jij samen met je gezin voornemens bent om hier een stichting te beginnen? Fantastisch dat jullie dit gaan doen, want we hebben het zo nodig.”

Grond aankopen

Het lijkt erop dat we veel zaken kunnen regelen met de gemeente. Volgende week maandag spreek ik met de burgemeester. Het wordt een interessant gesprek met hopelijk veel concrete resultaten. Maar het is ook duidelijk dat we zelf voor de grond moeten zorgen. We hebben 2 verschillende terreinen op het oog, maar ze kosten veel geld.

Ik ben er van overtuigd dat we met deze terreinen veel kunnen gaan ontwikkelen, maar we kunnen ze niet zonder uw steun kopen. Helpt u ons mee om de kansarme kinderen in Brazilië te helpen? We hebben €200.000 nodig om de grond aan te kopen. Bedankt voor uw steun!