De ambassadeurs van Willem goes Brasil voerden een fundraisingsactie tijdens Valentijnsdag. Ondanks de lockdown wilden de ambassadeurs graag een actie organiseren met het motto Steun de vakschool en Verras je dierbaren! Iedereen kon een doosje bonbons kopen om iemand een hart onder de riem te steken of om zijn of haar geliefden laten zien hoeveel hij of zij van ze houdt. De organisatoren hebben de doosjes, voorzien van een leuk kaartje met een mooie tekst keurig afgeleverd bij de gelukkige ontvangers van de doosjes. 

De opbrengst van deze actie gaat naar de vakschool in Brazilië die de hulp goed kan gebruiken, zeker in deze coronatijd. 

Een aantal jaren geleden is het Willem van Oranje College een samenwerking aangegaan met Stichting Nieuwe Generatie Brasil onder de naam Willem goes Brasil. Stichting Nieuwe Generatie Brasil is geboren vanuit de wens om kansarme kinderen in Brazilië een betere toekomst te bieden. Ook willen zij iets betekenen voor de jeugd in Nederland. 

Het project is gericht op samenwerking tussen de jongeren in Nederland en in Brazilië, waarbij de jongeren zich in elkaars, zeer verschillende, leefwereld verdiepen en elkaar verder helpen. Het Willem van Oranje College selecteert ieder jaar 6-8 ambassadeurs op basis van diverse talenten. Deze ambassadeurs zijn dat schooljaar het gezicht van het project en organiseren activiteiten om geld in te zamelen voor hun leeftijdsgenoten in Brazilië. Het geld wordt gebruikt om in Brazilië een sport- en speelplaats aan te leggen. 

Kees Smit, directeur van de school is erg enthousiast: “Het echte leren gebeurt niet op school. Leren doe je door over grenzen heen te kijken en over grenzen van hokjes en vakken te gaan. De ambassadeurs krijgen een unieke kans om een stap te zetten, die hen en anderen verder brengt in het leven”. 

Sinds 2017 gaan de Nederlandse ambassadeurs onder begeleiding van een team docenten jaarlijks in april naar Brazilië om kennis te maken met de cultuur en leefomstandigheden van hun leeftijdsgenoten. Na afloop van de reis rapporteren zij aan hun schoolgenoten in Nederland. Het begeleidingsteam bestaat uit 3-6 docenten die de ambassadeurs gedurende het hele jaar bij de activiteiten die georganiseerd worden, bij staan.