In Brazilië hebben ze al geruime tijd last van een grote droogte. Op nu.nl stond bijvoorbeeld een artikel dat het al 9 maanden kurkdroog is rondom São Paulo en dat 95% van het water daar is verdampt. De grote waterreservoirs zijn nu vrijwel leeg.
Droogte in Minas Gerais
De staat Minas Gerais is de belangrijkste koffieproducerende staat van Brazilië. De regen is hard nodig, de koffieplanten moeten gaan bloeien zodat er volgend jaar rijpe koffiebonen geoogst kunnen worden (het is op dit moment lente in Brazilië). Normaal gesproken is oktober een relatief natte maand in deze regio. De slechte meteorologische vooruitzichten hebben de afgelopen dagen geleid tot een flinke toename in de handel in termijncontacten. De meeste beleggers verwachten dat de droogte zal leiden tot verdere prijsstijgingen. De termijnhandel in koffie is dan ook fors toegenomen. Beleggers zullen mogelijk gaan verdienen aan het uitblijven van de regen.
Gevolgen voor de inwoners van Brazilië
Voor de lokale bevolking van Minas Gerais (in deze staat ligt ook het dorp São João del Rei, waar Samuel en Laura in 2016 gaan starten) betekent het minder werk en dus minder inkomsten, waardoor zij weer meer op achterstand komen te staan.
Het uitblijven van de regen heeft ook direct gevolgen voor de inwoners van Brazilië. Veel van het water is inmiddels geconsumeerd of gewoon verdampt. Gouverneurs worden weliswaar verweten te weinig maatregelen te hebben getroffen, maar dat verandert niets aan het feit dat het water bijna op is. Inmiddels wordt in sommige steden de waterdruk ’s nachts verlaagd en worden burgers aangeraden om zuinig om te gaan met water. Op dit soort momenten wordt het duidelijk dat Brazilianen (nog) niet erg bezig zijn met duurzaamheid.
Duurzaamheid
Wij hebben als bestuur van Stichting Nieuwe Generatie Brasil recent een duurzaamheidsbeleid geformuleerd, zowel voor de mensen als voor het milieu.
Op milieugebied zullen we bij de bouw en het gebruik van onze locaties zo veel mogelijk energiebesparende maatregelen toe gaan passen, zoals zonnepanelen, waterputten, recycling van materialen, etc. Een eigen waterput voorkomt in tijden van droogte dat we, zoals nu op vele plaatsten in Brazilië het geval dreigt te worden, zonder water komen te zitten.
Voor de kansarme kinderen in Brazilië willen we vanuit een veilige plek een duurzame toekomst creëren. In een jaar zoals volgend jaar waarin er minder werk zal zijn door tegenvallende oogsten, en dus minder inkomsten voor de gezinnen, zal het aantal straatkinderen zonder toekomst waarschijnlijk toenemen.
Voor deze straatkinderen willen we ons inzetten. Immers ieder kind verdient een eerlijke kans!