Een Braziliaanse jongen van 12

Het afscheidsfeest is achter de rug. Het vertrek van de familie Van de Raa komt nu echt dicht bij. Dit blog gaat echter niet over de Van de Raatjes maar over een jongen van 12. De vorige keer nam ik jullie mee naar de Achterhoek, nu gaan we naar de grote Braziliaanse stad São João del Rei.

De jongen uit deze blog woont daar. Hij woont er samen met zijn moeder en 2 zusjes in een eenvoudig huis. Na school speelt hij altijd op straat met zijn vriendjes. Hij ziet veel problemen om zich heen. Grotere jongens gebruiken drugs, tot nu toe heeft hij dat nog niet gedaan, maar zijn grote neef doet het wel.

Pas was hij weer bij zijn favoriete speelplek, het is een groot verlaten veld. Deze keer ziet hij dat er wordt gebouwd, een groot aantal bouwvakkers zijn aan de slag. Ze maken lange sleuven in de grond. Onze jongen is niet op zijn mondje gevallen en vraagt aan een van de bouwvakkers: ‘Wat gaat er komen op mijn favoriete speelplek?’ De bouwvakker zegt: ‘Hier komt een hele mooie vakschool’. Onze jongen kijkt verbaast en vraagt: ‘Een vakschool wat kun je daar doen?’ De bouwvakker zegt: ‘Ik weet het niet precies, maar ik denk een vak leren, zoals bijvoorbeeld metselaar of bakker’.

Hij gaat verder spelen, ’s avonds als hij thuis is vertelt hij het verhaal aan zijn moeder. Dat er een mooie vakschool komt bij hen in de buurt. Zijn moeder zegt dat zij het ook heeft gehoord en ze heeft ook gehoord wie de vakschool aan het bouwen is. Ze vertelt het hele verhaal over Samuel aan haar zoon.

Vaak droomt de jongen uit dit verhaal over voetbal. Misschien kan hij ooit wel voor het Braziliaanse team spelen, echter deze nacht droomt hij over iets anders.

Henk Wassink