2022 is bijna afgelopen en na zoveel gebeurtenissen in Brazilië en vooral bij Stichting Nieuwe Generatie Brasil vond ik het belangrijk om de balans op te maken van afgelopen jaar. Maar toen ik nadacht over hoe het jaar was, moest ik gelijk denken aan de resultaten van mij persoonlijk, van mij en Laura en van ons hier thuis. Vaak denken we alleen maar aan zakelijk en vergeten na te denken over onze persoonlijk houding, gedachtes en gedrag. Met deze kerst- en nieuwjaarsbrief wil ik jullie even aan het denken zetten.

Ik wil eenieder van jullie uitnodigen om te evalueren wat je oogst dit jaar was. Waarom, wat je geoogst hebt? Omdat dat heel veel zegt over wat je gezaaid hebt. Iedere boer weet dit heel goed. Eigenlijk is een boer een slecht voorbeeld op dit moment met alle ontwikkelingen in Nederland. Maar een boer weet heel goed dat als hij een aardbei plant, dat hij een aardbei krijgt en niet een ananas. Dit geldt ook voor onze houding en gedrag. Dat wat wij zaaien, oogsten we. Wat we zaaien bij een ander, zullen we ook oogsten. Het is niet mijn bedoeling om over donatie te praten met deze kerstbrief, maar wat we geven zullen we ook oogsten. Niet alleen met geld, maar ook met tijd, inspanning, moeite, liefde, etc… En daarom mijn titel, wat was je oogst dit jaar? Daarmee kan je achterhalen wat je gezaaid hebt. 

Om vrienden te oogsten, betekent dat we vriendelijkheid moeten zaaien. Als we slecht over anderen praten, betekent dat anderen slecht over ons gaan praten. Misschien dat je nooit door een collega uitgenodigd bent om een kop koffie samen te drinken, maar heb je zelf al iemand gevraagd? We zullen nooit oogsten wat we nooit hebben gezaaid. Een paar voorbeelden om over na te denken:

  1. Als iemand ons veroordeeld, is dat omdat wij veroordelen. Jezus heeft hier ook iets over gezegd: “Oordeel niet en u zult niet geoordeeld worden.” We kunnen zien dat, afgezien van de uitzonderingen, als we zijn veroordeeld, dit komt omdat we ook veroordelen. Zoals we anderen behandelen, zo zullen we ook worden behandeld). Ik heb het hier niet over gerechtelijke uitspraken, of die nodig zijn om de onschuldigen van de schuldigen te scheiden, maar over onze dagelijkse relaties met andere mensen.
  2. De wet van wederkerigheid werkt heel goed: Als we anderen wantrouwen, wantrouwen anderen ons, als we de moed hebben om kwaad over anderen te spreken, hebben anderen de moed om kwaad over ons te spreken…
  3. Als wij hebben ontvangen, is dat omdat we geven. Het tegenovergestelde is ook waar. Heb je dit jaar ontvangen? Als je weinig hebt ontvangen, komt dat misschien omdat je weinig hebt gegeven. Wie wil ontvangen moet geven, dit is een noodzakelijke investering. We leven helaas in een samenleving waarin iedereen wil krijgen. Dit werkt voor ons nadeel en niet voor ons welzijn. Sommigen denken dat we eerst moeten krijgen voordat we geven, en ze brengen hun leven door met proberen te krijgen zonder ooit te geven.
  4. Als mensen geïrriteerd of gestrest tegen jou reageren, wat heb je dan gezaaid?
  5. Als mensen bang voor je zijn, wat heb je dan gezaaid?
  6. Als mensen afstandelijk reageren, wat heb je dan gezaaid?
  7. Als je storm aan het oogsten bent, wat voor wind heb je dan gezaaid?

Als in deze evaluatie duidelijk wordt dat je oogst niet is zoals je verwacht had, kan ik alleen maar zeggen dat de kans groot is dat je niet het juiste zaad geplant hebt. Maar het allermooiste is dat we elke dag een kans krijgen om opnieuw te beginnen. Plant een nieuw zaadje. Vergeet niet, op zeldzame uitzonderingen na, dat wat we tot nu toe hebben geoogst, het resultaat is van wat we in het verleden hebben gezaaid. Wat we in de toekomst zullen oogsten, zal het resultaat zijn van wat we vanaf nu zaaien!

Ik wil je aanmoedigen om bij het lezen van deze, veel te lange, brief te evalueren wat je oogst is vandaag. Als je huwelijk in zwaar weer zit, kijk naar je partner en vraag om vergeving voor alles wat er de afgelopen tijd is gezegd en gedaan en begin met nieuwe zaadjes te planten. Als je relatie met je kinderen niet is zoals je zou willen, bedenk dat wat voor andere zaadjes je zou kunnen planten. Zeg bijvoorbeeld vaker dat je van ze houdt. Als het moeilijk gaat met een collega of op je werk, begin een ander zaadje te planten. Als je meer vrede wilt, of vreugde, of liefde, eenheid, genegenheid, glimlachen, begrip, dan weet je wat je te doen staat.

In 2023 hoop ik dat ik vooral veel glimlach ga oogsten om me heen. Ik heb gemerkt dat door alle problemen die we dagelijks tegenkomen bij gezinnen, dat ik soms het plezier kwijt ben van ons belangrijke werk. Het wordt tijd om dit om te gooien dus ik ga meer glimlachen. 

En om toch met een lach te eindigen. Als je nu bent gaan nadenken hoe je meer gaat krijgen, dan weet je ons te vinden om te geven 

Gelukkig kerstfeest en een gezegend 2023 gewenst voor jullie allen.

Samuel, Laura, Noa, Daví, Joëlle en Anna van de Raa