Het is crisis is een veel gehoorde term afgelopen jaren in de wereld en specifiek in Nederland. Veel mensen raken hun baan kwijt en moeten terug vallen op WW, hebben problemen om de (vaak te hoge) hypotheek te betalen.

Het zijn geen verhalen meer die je op het nieuws hoort (en dus op afstand), maar het komt heel dichtbij want (vrijwel) iedereen heeft wel iemand in zijn kennissen kring die geen baan heeft, of problemen heeft om de hypotheek te betalen. Verschrikkelijke situaties die je niemand gunt.

Toch vind ik het lastig om te begrijpen dat we over een crisis praten. Ik wil benadrukken dat ik niemand iets tekort wil doen, maar dmv deze blog mensen aan het denken wil zetten om hier anders tegenaan te kijken.

Ik snap dat het verliezen van je baan en het niet kunnen betalen van je hypotheek grote zorgen en problemen opleveren. Aan de andere kant zijn er veel voorzieningen in Nederland die je helpen om dit op te lossen. Als je nu geen baan meer hebt, dan val je terug in de WW. Of als je je huis verplicht moet verkopen, dan hoef je niet op straat te leven. Dat is het grote voordeel van de verzorgingsstaat waarin wij leven

Ik kan me nog herinneren dat de laatste drie jaar die wij in Brazilië woonden heel zwaar waren. Er zijn tijden geweest dat wij niks te eten hadden omdat mijn moeder te ziek was om te werken. Of dat wij in een huis woonden zonder ramen en glas omdat we het niet konden betalen. Gelukkig hadden we wel vrienden die ons hielpen. De regel in Brazilië is vrij simpel: niet werken is geen geld en dus geen eten. Voor ons was dat echt een crisis.

Op 23 december keek ik op nu.nl en zag bijgaande(zie plaatje) berichten verschijnen.

– Recordopbrengst serious request in 2013
– Zeker 11 miljoen pinbetalingen op dag voor kerstmis
– ‘Vuurwerkverkoop brengt meer op’

Moet ik hier nog iets over zeggen? Ik denk het niet. Het zegt meer dan genoeg. Volgens mij hebben we het met z’n allen helemaal niet zo slecht.

Mijn conclusie?

Ik snap dat het heel lastig is om in te moeten leveren of om zorgen over je financiële situatie te hebben. Maar ik wil ook iedereen vragen te bedenken dat er vele mensen in deze wereld zijn die helemaal niks hebben. Ze moeten op straat leven omdat ze geen huis hebben. Of er zijn mensen die wel een huis hebben, maar nauwelijks geld hebben om genoeg eten te kopen.

Door hierbij stil te staan, ga je vanzelf anders naar de ‘crisis’ in Nederland kijken.

Volgende keer een luchtiger onderwerp. Beloofd!

Hoezo crisis?