Wat voelt het allemaal onwerkelijk aan. Al maanden keken we er naar uit om weer naar Brazilië te gaan om Samuel en Laura en zijn gezin te bezoeken. En om met eigen ogen de vorderingen, die gemaakt worden in het ontwikkelingscentrum van Stichting Nieuwe Generatie Brasil, te zien. En dan is er ineens het Coronavirus, niet alleen in China, Italië of Nederland, maar ook in Brazilië. Overal ter wereld zijn we in de ban van een virus, waar we nog nooit van gehoord hadden.

Eerst waren we nog hoopvol dat we misschien toch zouden kunnen gaan, maar inmiddels weten we dat er nauwelijks nog vluchten uitgevoerd worden. In Nederland worden de maatregelen aangescherpt, maar ook in Brazilië worden de nodige maatregelen getroffen. In São João del Rei is de noodtoestand afgekondigd en is er een volledige lock-down ingesteld. En dit betekent meer dan dat wij ons in Nederland kunnen voorstellen.

Hier wordt er gemopperd dat er niet alleen eten, maar ook toiletpapier, handgel, zeep, etc. gehamsterd wordt. En is het natuurlijk ook behoorlijk wennen als je met je gehele gezin ineens thuis bent, waar je met z’n allen moet thuiswerken, online schoollessen volgen en ontspannen. Ook zijn er mensen die in deze periode geen inkomen hebben. Maar dat is niets vergeleken met de situatie in Brazilië. Daar betekent de lock-down voor de meeste mensen: geen werk = geen eten. Ook de energienota zal niet betaald kunnen worden met alle gevolgen van dien. In São João del Rei brak afgelopen week dan ook een grote paniek uit! Want hoe kom je aan eten (als dat al beschikbaar is) als je geen geld hebt?

Voor het ontwikkelingscomplex van Stichting Nieuwe Generatie Brasil betekent het ook dat zij haar deuren heeft moeten sluiten. Samuel en Laura hebben besloten om, met in achtneming van alle hygiënemaatregelen, de kinderen die normaal gesproken door ons opgevangen worden, tweemaal per dag van eten te voorzien. Deze maaltijd zal veelal uit rijst met bruine bonen bestaan. Ook kunnen de ouderen uit de wijk van boven de 60 jaar dagelijks een maaltijd komen ophalen.

Wat een bizarre tijd! In de vlog van Samuel en Laura kunnen je horen hoe schrijnend de situatie in São João del Rei is.

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld wat kan ik doen? Om heel eerlijk te zijn, het is best moeilijk om een goed antwoord op die vraag te geven. Ik denk dat het op dit moment het beste is om hen bij te staan in woord en gebed. En donaties zijn natuurlijk ook meer dan welkom.

Heeft U na het lezen van blog vragen, neem dan contact op met onze stichting via info@ng-brasil.com of met mij arja.hilberdink@ng-brasil.com. Dank voor uw betrokkenheid bij Stichting Nieuwe Generatie Brasil.