Afgelopen zondag was Anne van der Bijl bij ons in de kerk. Hij betekent veel voor oa mijn moeder. Hij hielp mij om een kapstok te bedenken voor mijn kerstboodschap van dit jaar. Bereid je voor op een ‘zware’ boodschap.

Met kerst vieren we de geboorte van Jezus. Tenminste daar gaat kerst om. Ik merk in mijn omgeving dat steeds minder mensen hiermee bezig zijn, maar vooral genieten van de sfeer en van de tijd met elkaar.
Anne zei het zo treffend: Toen Jezus geboren werd, was het niet alleen maar feest. Koning Herodes gaf opdracht om alle pasgeboren baby’s uit de streek van Bethlehem te vermoorden om te voorkomen dat Jezus de koning van de Joden zou worden. Josef werd gewaarschuwd door een engel en kon vluchten naar Egypte. Men, wat een triest verhaal. Moet u voorstellen dat ons dat zou overkomen? Voor die mensen was de geboorte van Jezus helemaal geen feest. Ze waren immers hun kind kwijt. Hoeveel mensen denken hieraan tijdens kerst? Hoeveel mensen weten dit überhaupt?

Ook tegenwoordig betekent kerst voor veel mensen helemaal geen feest. Ze leven met angst en verdriet omdat ze dagelijks te maken hebben met criminaliteit, drugs, oorlogen en terreur. En dit komt steeds dichterbij door de aanslagen in Parijs en de terreurdreigingen.
De beelden van Parijs zijn de hele wereld over gegaan. Tegelijkertijd vond er ook een aanslag plaats in Beirut, maar daar hoorden we bijna niets over. Een aanslag in Parijs heeft blijkbaar meer nieuwswaarde en dat vinden we logisch. Maar is het ook logisch? Dit betekent dat we het normaal vinden dat op sommige plekken in de wereld aanslagen worden gepleegd. Of dat er in een sloppenwijk een kind wordt vermoord. Ik weet dat ik in herhaling val, maar in Brazilië leeft 1 op de 8 kinderen op straat en dat houdt in dat ze dagelijks moeten strijden om te (over)leven. Daarnaast hebben een hoop kinderen wel onderdak maar zijn dagelijks bezig met criminaliteit, drugs of verkopen hun eigen lichaam om te kunnen leven. Ik krijg tranen in mijn ogen als ik hier aan denk en dat dit verder geen nieuwswaarde heeft omdat het als ‘normaal’ wordt gezien.

Mijn punt zou kunnen zijn om jullie te vragen ons te helpen deze kinderen een betere toekomst te geven. Maar dat is niet de boodschap die ik jullie wil meegeven. Ik zou 3 dingen willen zeggen:

  1. Wees jezelf bewust van wat je allemaal hebt en dat dit voor veel mensen niet vanzelfsprekend is.
  2. Open je ogen (en je hart) voor de zaken die we met zijn allen ‘normaal’ zijn gaan vinden en denk, help en/of bid mee om hier verandering in te brengen. Dit kan je ook nog eens helpen om dankbaar te zijn voor wat je zelf hebt.
  3. Geniet van het kerstfeest, van familie, vrienden, lekker eten en cadeaus. We mogen dankbaar zijn voor deze momenten.

Ik wens jullie allemaal gezegende kerstdagen. Daarnaast een hoopvol en dankbaar 2016. Dat al jullie wensen en dromen uit mogen komen. Ik vecht er iedere dag voor dat die van mij en mijn gezin uit komen en ben dankbaar voor iedere persoon die ons helpt met het verwezenlijken hiervan. En stiekem hoop ik dat nog vele meer ons gaan helpen :-).

Samuel