Alhoewel het heel anders is om kerst te beleven vanuit een warm land als Brazilië, heb ik ook dit jaar een kerstboodschap. Jullie zijn ondertussen gewend dat ik ieder jaar iets probeer mee te geven met kerst. Ik heb laatst iets gehoord wat ik graag met jullie wil delen:

Een vrouw die al vele jaren voor een bank werkte, werd zwaar overspannen. Ze was depressief. Toen ze bij de dokter langs ging, vroeg hij:
Hoe heet die jonge dame die naast jou zit op het werk? – Carla, antwoordde ze zonder het te begrijpen.
En wat is de achternaam van Carla? – Weet ik niet
Weet je waar ze woont? – Nee
Wat doet ze? – Weet ik ook niet
De dokter begon te begrijpen dat haar egoïsme haar blijdschap aan het overnemen was.
Ik wil je helpen, maar je moet me beloven dat je zult doen wat ik van je vraag! – Ik heb er alles voor over, reageerde ze.
1- Als eerste moet je een band met Carla creëren. Nodig haar uit om bij je thuis te eten. Kijk wat ze in het dagelijks leven doet en wat haar dromen zijn en kijk wat je kan doen om haar te helpen.
2- Als tweede bouw een vriendschap op met de krantenbezorger en zijn familie en kijk of je iets kan doen om hem te helpen.
3- Als derde, bouw ook een vriendschap op met de bewaker in je flatgebouw en ontdek wat zijn droom is.
Na twee maanden moet je terugkomen

Na twee maanden kwam ze niet terug maar scheef ze een briefje zonder enig signaal van depressiviteit. Er kwam alleen blijdschap in voor. Ze had Carla geholpen met het behalen van haar diploma. Ze heeft de krantenbezorger geholpen met zijn zieke dochter. En de bewaker heeft ze leren lezen en schrijven. “Nooit gedacht dat ik blijdschap op deze manier kon ervaren!”, schreef ze.

Degenen die leven voor zichzelf, hebben nooit vrede en blijdschap gekend, want wij zijn gemaakt om met anderen samen te leven en anderen te helpen. Kende je dit geheim al? Wat ik wil zeggen is het volgende. Vaak zijn wij het geneesmiddel van andere mensen, en juist daarom ook van onszelf. Hoe vaak heb je iemand al genezen met een omhelzing, een onverwacht bezoek, een lach, een lief woord of een e-mailtje? Jouw aanwezigheid geeft blijdschap aan anderen, het is een krachtig geneesmiddel tegen verdriet, depressie en pijn in de ziel. Iets betekenen voor een ander kan een wonder geven in andermans leven.

Ik ben erg dankbaar voor al mijn familie, vrienden en betrokkenen die geloofd hebben in de droom die wij als gezin hadden/hebben. Het heeft mij werkelijk gemaakt tot een ander persoon. Wij hebben een ongelooflijk zwaar en spannend jaar achter de rug gehad, maar met zoveel mensen om ons heen hebben we het kunnen doorstaan. We maken ons nu op om volgend jaar invulling te geven aan onze doelstelling om kansarme kinderen te helpen aan een betere toekomst. We kunnen iedere hulp hierin gebruiken. Je kunt ons natuurlijk financieel steunen, maar ook via gebed of zomaar via een mailtje. En langskomen kan natuurlijk altijd 🙂

Samen met mijn gezin wens ik jullie allemaal gezegende kerstdagen. Daarnaast een hoopvol en gezegend 2018. Dat al jullie wensen en dromen uit mogen komen. En dat jullie veel voor anderen mogen betekenen!

Samuel van de Raa