Anderhalf week geleden ben ik gevraagd of ik bereid ben om een blog te schrijven voor Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Als zus van Samuel van de Raa, kan ik natuurlijk geen nee zeggen. Toch is het altijd lastig om te bepalen wat je eigenlijk wil zeggen in zo’n blog, omdat het al heel snel neer komt op het ‘vragen’ van geld. Laat dat nou net niet de essentie zijn van mijn blog van vandaag. Dat ik hoop dat je na het lezen van deze blog, deze stichting wilt ondersteunen zal ik niet onder stoelen of banken steken, toch ga ik het niet vragen, maar hoop ik je te kunnen inspireren.

In mijn huidige functie, als onderwijsmanager van een vavo locatie Zoetermeer, ben ik sinds 3 maanden procesleider van een van onze processen, genoemd onderwijsuitvoering. Een onderdeel van dit proces is pedagogisch didactisch handelen. Voor degene die dit lezen en denken, wat zeg je nu? Dit is de kern van het onderwijs: wat doe je als docent in je klas, waarom doe je dat en wat hoop je te bereiken met je gedrag?

Al zoekende naar hoe ik dit lastige onderwerp zou ‘moeten’ oppakken, werd ik immens geraakt en vooral geïnspireerd door het filmpje van de Golden Circle theorie: https://www.youtube.com/watch?v=qp0HIF3SfI4&t=19s. De ‘theorie’ (ook wel mijn levensvisie), waarin centraal staat: WAAROM doe je de dingen die je doet? Dus niet WAT doe je, en HOE doe je de dingen? Nee, WAAROM doe je de dingen die je doet?

WAAROM doet Samuel wat hij doet, heb ik me in de beginfase wel eens afgevraagd. Als docent, coach, jeugdbegeleider van jongeren met extreme gedragsprobleem, weet ik heel goed dat ook in Nederland heel wat problemen zijn.  Achteraf gezien was het een antwoord dat ook in mijzelf extreem leeft. Een brandend vuur, passie, overtuiging in onze kern van ons bestaan dat IEDER kind op aarde dezelfde kansen verdient, ongeacht WAAR of in WELK huishouden je geboren bent. Wanneer je in een land als Nederland geboren bent, weet je niet beter, maar alleen al door hier geboren te zijn en niet in Brazilië (en zoveel andere landen in de wereld), geeft het je al mijlen voorsprong op wat en wie je kan worden, wat je kan bereiken, hoeveel succes je kan behalen in het leven.

Dit werd me nog duidelijker nadat een vriendin, ook een trouwe vrijwilliger van deze stichting, mij het volgende filmpje stuurde. Ik zou je willen vragen een paar minuten de tijd te nemen deze te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=gqPgXhslGWY&t=32s  

Nu is mijn vraag aan wie dit leest: ben je bereid je ‘voorsprong’, je liefde, je aandacht, je tijd, je rijkdom, je kennis, je omgeving, je netwerk en je kansen te delen en in te zetten voor een ander op deze wereld, die daarmee geholpen kan worden? Natuurlijk heeft Stichting Nieuwe Generatie Brasil financiële steun nodig en een grotere naamsbekendheid. Maar eigenlijk zou ik willen vragen, ben je bereid een voorbeeld te zijn voor onze huidige jeugd, voor onze kinderen door hen te onderwijzen hoe bevoorrecht wij zijn om te leven waar wij leven. Met de kansen die wij allen hebben, zodat niet alleen jullie, de volwassenen, deze stichting wil helpen, maar onze jeugd de wereld wil helpen?

Dank jullie wel voor jullie steun! 
Meriellen