Het is even zoeken naar een plekje om de auto te parkeren. Hoewel het nog ruim voor drieën is, staat de parkeerplaats al behoorlijk vol. Het lukt nog net. Druk is het ook al in de ontvangsthal van de Citadel in Zeist. Mensen staan letterlijk tot aan de deur om de familie Van de Raa te begroeten. Voor een aantal zal het de laatste keer zijn en voor velen zal er geruime tijd tussen zitten, eer zij de familie weer zien. Het is een afscheidsfeest, maar met de nadruk op feest. De ontvangst is ook zeker feestelijk. Bij binnenkomst een lange rij tafels met daarop gebakjes, koffie en thee op de counter en zitjes waar diverse feestgangers zich al gesetteld hebben met koffie en gebak.

Trommelgeroffel klinkt en komt steeds dichterbij. Teken dat het feest nu echt begint. Een enthousiast vrolijk gekleurd gezelschap danst de zaal binnen, gewapend met percussie instrumenten. De sfeer zit er gelijk in. Olé! De zaal is opgewarmd door de dames en heren van percussieband Oladom, uit de nabij gelegen Domstad. Arja Hilderbrink, penningmeester van de stichting, maar voor deze dag tevens dagvoorzitter vertelt de aanwezigen wat zij deze middag en avond kunnen verwachten. Dat blijkt een vol programma met diverse sprekers, film, muziek, eten en drinken.

‘Live’ sprekers ter plekke wisselen af met sprekers op eerder opgenomen filmbeelden. Zij vormen de ‘Praatjes vóór de Raatjes’, een leuke kwinkslag naar de vlogs van de stichting genaamd ‘Praatjes ván de Raatjes’. Het geeft een mooi beeld van de veelzijdigheid van  het leven van de familie Van de Raa. De praatjes van de Raatjes zélf, dit keer niet als vlog, maar ‘real-live’ en ‘real-time’, maken het plaatje compleet. Een heel afwisselend beeld, geschetst door Raquel, Meriellen en Samuel & Laura. Tranen vloeien. Vooral voor de directe familie, zoals Meriellen en de ouders van Laura brengt de missie van Samuel en Laura heftige en tegengestelde emoties met zich mee. Trots zijn ze allemaal op de plannen, maar zij realiseren zich ook dat vanwege de afstand het contact anders zal zijn en dat is best moeilijk. Samen een kop koffie drinken en bijkletsen, zal vanaf volgend jaar vooral via skype en internet moeten. Plannen voor vakanties in ‘Brasil’ worden al volop gesmeed. Kortom, behalve achterom gekeken wordt er ook hoopvol vooruit gekeken.

Tranen vloeien er ook bij het filmpje van Samuels collega’s van het CBS. Dit keer echter van het lachen. Ook zij kijken achterom én vooruit. In 6 stappen maken zij duidelijk waarom ze het vertrek heel goed begrijpen en wat Samuel zeker niet zal missen. De laatste daarvan bestaat uit een muzikaal fragment vergezeld van een aantal danspassen met daaronder de tekst ‘Nederlanders hebben geen gevoel voor de samba’. De muziek is onmiskenbaar samba, maar die dans…die heeft meer weg van de ‘vogeltjesdans’. Hilariteit alom!

Het feest snelt voorbij. Feestgangers genieten tijdens het Braziliaanse buffet van de gerechten bereid door Raquel. Wie wil, kan de opgedane calorieën daarna verbranden op de dansvloer waar FerrisDeejay ‘ Conga beat’ draait: ‘Come on, shake your body, baby, do the conga!’ Nu in Nederland, straks in Brazilië…

_dsc1167-004 _dsc1182-bw

_dsc1347-bw _dsc1357-bw
_dsc1398-bw _dsc1773-bw

_dsc1221-bw_dsc1559-bw

 

 Met dank aan onze sponsors!

 Bossers Vlees arie van de Raa oladom
ilya Verheul FerrisDJ hij-leeft
egzeist huub  Markt
OSOG