Wie staat er op om ongelijkheid in de maatschappij aan te pakken?

Ongelijkheid in de maatschappij aan te pakken klinkt heel erg zweverig, of als een ideaal, een utopie, niet concreet en misschien wel socialistisch. En geloof me, ik ben helemaal niet iemand die dit soort uitspraken de wereld in slingert. Sterker nog, naar mijn mening besteed ik teveel geld en energie in zaken die vooral gericht zijn op mezelf en weinig aan anderen. Ik besloot een stuk hierover te schrijven, wat misschien wel iets te zwaar is om zo even tussendoor te lezen. Dus succes :-).

Vanmorgen onderweg naar mijn werk heb ik naar een preek geluisterd van Martin Brand. Hij heeft in december gesproken in een kerk in Appeldoorn bij De Basis. Ook voor de niet-gelovigen die deze tekst lezen is het meer dan de moeite waard om af en toe een kijkje te nemen op de website van de Basis.

Het verhaal begon met een film. The Help. Het gaat over de discriminatie die in Mississippi in de jaren 60 heel normaal was. De ongelijkheid tussen Afro-Amerikaanse gemeenschap en de blanke gemeenschap was enorm. Men, wat krijg je een brok in je keel als je zoiets ziet. Wat kunnen we toch kleindenkend zijn als mensen. Een vraag die in mij opborrelde was: Bestaat dit tegenwoordig nog? Zeker wel, misschien wel meer dan vroeger. Alleen gaat het nu niet meer om 2 groepen, maar om veel meer groepen. Zo maar een willekeurige lijst wat in mij opkomt: allochtonen vs autochtonen, gelovigen vs niet-gelovigen, armen vs rijken, landen tegen andere landen..

Hoe vaak komt het niet voor dat wij een persoon veroordelen en plaatsen in een bepaalde groep/kader? En wat is het effect hiervan? Eigenlijk komt het er op neer dat we onszelf beter vinden dan anderen. Dat we het beter voor elkaar hebben. En dat de andere toch wel hele rare keuzes maakt.
Tegenwoordig is jezelf profileren een algemene tendens in het bedrijfsleven. En hoe kun je jezelf het beste profileren? Door jezelf zo te positioneren als een betere, slimmere persoon dan een andere. Facebook, Twitter, LinkedIn zijn allemaal middelen die gebruikt worden om onszelf zo goed mogelijk neer te zetten. Het gaat zover dat mensen soms berichten niet willen delen omdat ze bang zijn dat anderen ze in een “groep” gaan plaatsen. En daarmee krijg je alleen maar lastige vragen.

Even voor de duidelijkheid, ik wil niemand hierop aanspreken of terecht wijzen. Ik doe hier namelijk net zo hard (of misschien juist harder) aan mee. Juist ík heb een grote mond over mijn droom om meer voor anderen op te komen. Opkomen voor de kansarme kinderen in Brazilië. Maar hoe kan ik deze ambitie waarmaken als mijn gedrag iets anders laat zien in Nederland? Men, wat moet ik nog veel leren zeg.

Nu ik dit weet, stel ik mezelf meteen de vraag: Wat ga ik hier aan doen? Concreet kan ik het (nog) niet maken, maar ik ga in ieder geval beginnen om niet te oordelen over anderen. Niet gelijk een mening klaar hebben terwijl ik een andere persoon nog niet eens gesproken heb. Ik ben ervan overtuigd dat ik hiermee een verandering ga zien in mezelf, maar ook in mijn omgeving.

En mijn vraag aan jullie? Gaan jullie, samen met mij, de uitdaging aan om minstens 3 keer per dag het volgende jezelf af te vragen: Heb ik me vandaag laten verleiden om een oordeel klaar te hebben over anderen? Sta ik open voor ander mans ideeën? Kunnen mijn vrienden/collega’s bij mij terecht om hun blijdschap/verdriet te delen?

Één ding weet ik zeker. Mijn droom om een grote organisatie in Brazilië op te richten gaat zeker uitkomen. Een organisatie waar dagelijks veel kinderen opgevangen worden en waar ze onderdak, voorlichting, training en opleiding krijgen om een betere toekomst op te bouwen. Maar dat ik nog een lange weg te gaan heb om zelf te groeien en wijsheid te krijgen is ook waar. Wilt u mij helpen deze droom waar te maken? Dat kan op allerlei manieren, dus neem vooral even contact om hierover te praten.