Pamela Anderson is als kind seksueel misbruikt. Zij werd vanaf haar zesde aangerand door een babysitter. Op haar twaalfde werd zij verkracht, vertelde ze volgens diverse media tijdens een bijeenkomst in Cannes. Ze werd op die leeftijd zelfs tweemaal verkracht, eerst door een jongen van 25 jaar en niet veel later was ze het slachtoffer van een groepsverkrachting. Het seksueel misbruik liet diepe sporen na bij de Baywatch-actrice: “Ik durfde geen enkel mens te vertrouwen. De wereld was in mijn ogen geen veilige plek. Mijn vader was alcoholist en kwam soms niet thuis. Mijn moeder had twee banen en was continu in tranen.”

Straatkinderen in Brazilië

Toen ik dit las op NU.nl, moest ik meteen aan de straatkinderen in Brazilië denken. En ook aan mijn vorige blog waarin ik schreef over de ‘sociale schoonmaak’ van de favela’s van Rio de Janeiro. Niet alleen criminele (drugs-)bendes ontstaan al op jonge leeftijd. Een ander groot probleem is de prostitutie van vaak zeer jonge kinderen. Brazilië heeft het op een na hoogste aantal minderjarigen dat in de kinderprostitutie werkt ter wereld. Van de 7 tot 12 miljoen straatkinderen in Brazilië werkt een half miljoen meisjes onder de 19 jaar als prostitué. Soms worden zij hier door hun ouders hiertoe gedwongen, vaker komen zij uit een gezin dat op straat leeft of is hun vader, net als die van Pamela Anderson, verslaafd.

Veilige plek

Stichting Nieuwe Generatie Brasil is geboren uit het verlangen om hier iets aan te gaan doen. We starten met het creëren van een veilige plek, van waaruit de kinderen zich kunnen ontwikkelen en groeien. Ook willen wij ze huiswerkhulp, bijles en (praktisch) onderwijs gaan geven. Met als doel dat kinderen een betere toekomst tegemoet gaan. Dan hoeven zij niet op hun 46e jaar met schaamrood op de kaken te vertellen, dat vader alcoholist was en dat moeder twee banen en dat zij daardoor geen menswaardig bestaan konden opbouwen. Met Pamela Anderson is het goed gekomen. Nu deze kinderen nog.

Daarom zeg ik: help mee! Ieder kind verdient een eerlijke kans.