We zijn alweer bijna twee weken terug in Nederland. Alle indrukken die we hebben opgedaan in Brazilië en in het bijzonder in São João del Rei beginnen inmiddels een plaatsje te krijgen. Eén van de beelden die prominent op mijn netvlies staat, wil ik graag met jullie delen: de sociale woningbouw en wat dit betekent voor de kansarme kinderen in Brazilië.

Sociale Woningbouw

In onze blogs hebben we over de sociale woningbouw geschreven. In São João del Rei is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in sociale woningbouw. Dit is heel goed aangezien veel gezinnen met te veel mensen in een (veel te) klein huis wonen of soms helemaal geen woning hebben. Voor zeer weinig geld kunnen met name jonge gezinnen een mooie woning huren. Deze woningen zijn appartementen of kleine geschakelde huisjes. Dit is natuurlijk heel mooi, maar er zijn ook minder mooie kanten aan de sociale woningbouw.

Sociale woningbouwJonge moeder

Het is niet voor niets dat de staat de gemeente verplicht om crèches voor kleine kinderen te realiseren. Het beeld dat ik aan deze wijken heb overgehouden is dat de kinderen niet goed weten wat ze met hun tijd moeten doen. Ze gaan ongeveer een halve dag naar school en wat moeten ze met de rest van hun tijd doen? Een beetje rondhangen en tegen een bal trappen of wat vliegeren of om van erger maar niet te spreken. Ook zie je veel jonge vrouwen die zwanger zijn met één kind op de arm en één aan de hand. Alleen crèches in de wijken met sociale woningbouw lijken niet voldoende voor toekomst van de kinderen.

Sociale woningbouw

Stichting Nieuwe Generatie Brasil

Stichting Nieuwe Generatie Brasil wil hier verandering in brengen. Wat heel mooi is, dat er in de wijken met sociale woningbouw nog veel grond te koop is waar je een gebouw kunt neerzetten voor de opvang van de kinderen. Wij willen verder gaan dan alleen de crèches voor de allerkleinsten, wij willen de kinderen een veilige plek geven, waar ze kunnen spelen en zich kunnen ontwikkelen. Om de kansarme kinderen echt een betere toekomst te geven is de sociale woningbouw en de crèche een fantastisch begin. Maar er is meer nodig, zoals onderwijs. In eerste instantie om de kinderen door de lagere school heen te helpen door bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding te geven, maar ook door ze als ze wat ouder zijn praktisch onderwijs te geven. De eerste afspraken voor stages bij een houtbewerkingsbedrijf zijn al gemaakt. De kinderen uit de sociale woningbouw gebieden vormen één van de doelgroepen van Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Immers ieder kind verdient een eerlijke kans!