“Bij de populaire Stichting ALS, bekend van het succes van Ice Bucket Challenge, werd onlangs de diefstal van 92.000 euro ontdekt. Niemand minder dan directeur Eric Nolet blijkt de dief te zijn geweest. Het ‘boze’ bestuur heeft hem ontslagen.”

Dit was de opening van het artikel in het Algemeen Dagblad van 9 oktober. In de loop van de dag bleek dat hij het geld terugbetaald heeft aan Stichting ALS, maar wel door dit geld te “lenen” van Stichting Vrienden van Rudolf Steiner Kliniek………

Toen ik dit las kreeg ik spontaan kramp in mijn maag. Gedurende dag werd ik, als penningmeester van Stichting Nieuwe Generatie Brasil, hier een aantal keren op aan gesproken. Begrijpelijk, het is niet de eerste keer dat dergelijke berichtgeving in de media komt. Je vraagt je af, hoe kan dit gebeuren? Het goede nieuws is dat de accountant signaleerde dat er bedragen verdwenen, maar het slechte nieuws is wel dat het gebeurde.

Transparantie

Transparantie staat bij Stichting Nieuwe Generatie Brasil hoog in het vaandel. Vanochtend heb ik de financiële paragraaf van het verslag dat we elk kwartaal publiceren zitten schrijven. Ons uitgangspunt is dat we iedere euro die we ontvangen zullen verantwoorden en aangeven waar we deze aan besteden. Dat is het minste dat je kunt doen. Iedereen die ons een warm hart toedraagt en geld geeft, heeft het recht om te weten waar zijn/haar geld aan besteed wordt.

Blijf bij jezelf, blijf bij je doel

Helaas gaat het vaak mis bij stichting die groter en groter worden. De oorspronkelijke oprichter is niet meer of op afstand betrokken. Er is een bestuur dat min of meer op afstand bestuurt en heeft een directeur aangesteld die belast is met de dagelijkse leiding en vaak veel vertrouwen geniet. Op zich niets mis mee. Maar een stichting voor een goed doel moet in mijn ogen geleid worden door mensen met passie en betrokkenheid voor het doel waarvoor de stichting is opgericht. Dit geldt ook voor de gulle gevers, wees betrokken bij het doel.

Stichting Nieuwe Generatie Brasil voldoet aan deze kenmerken. Samuel heeft al sinds zijn jeugd de wens om kansarme kinderen in Brazilië een betere toekomst te geven. Ook zijn gezin deelt deze wens. Zij gaan in de loop van 2016 zelf naar Brazilië om het werk uit te voeren. Het bestuur van de stichting bestaat naast Samuel uit drie personen die eenzelfde passie voelen. Ook de vrijwilligers die de stichting helpen, willen graag hun bijdrage leveren om in Nederland geld en goederen in te zamelen om de kansarme kinderen in Brazilië te helpen.
En als laatste de mensen die aan de stichting geven. Allemaal mensen die ons persoonlijk of via-via kennen en met een warm hart de stichting en haar doelen ondersteunen!

Laten we dicht bij onszelf, maar vooral bij ons doel blijven en zorgen dat het geld en goederen op de juiste plaats terecht komt, bij de kansarme kinderen in Brazilië.

Doet u mee? Immers ieder kind verdient een eerlijke kans!