Ongelofelijk, ik realiseer me zojuist dat ik inmiddels tien jaar betrokken ben bij Stichting Nieuwe Generatie Brasil

Velen kennen het verhaal van Samuel en Laura. In het voorjaar van 2011 lagen ze samen op bed. Laura vanwege bekkeninstabiliteit en Samuel vanwege een hernia. Een uitgelezen moment om met elkaar te praten over de invulling van hun droom om “ooit” in Brazilië het werk van opa Klaas van de Raa voort te zetten. Zij hadden zeer duidelijke ideeën hoe e.e.a. vorm zou moeten krijgen. Belangrijk was dat het vooral zou gaan om de Nieuwe Generatie.

Enkele maanden daarna sprak ik voor het eerst met Samuel over zijn ideeën om enkele jaren later naar Brazilië te vertrekken om daar straatkinderen te gaan opvangen. Wat fantastisch als je een idee dat je als achtjarig jongetje hebt gekregen, ook werkelijk, tezamen met je vrouw (ja Laura wist waar ze aan begon toen ze Samuel het jawoord gaf) en je gezin, wilt gaan uitvoeren. Toch zou het nog even duren voordat ik meer gesprekken met Samuel zou gaan voeren over met name de organisatorische en strategische kant om zijn wens tot uitvoering te brengen.

De voor ons magische dag was op 18 december 2012 in het restaurant Wapen Van Marion in Oostvoorne, waar Samuel en ik spraken met wijlen Harold Robles over het opzetten van een goed doelstichting. Dit was de dag dat duidelijk werd dat de weg om de droom van Samuel te gaan realiseren echt tot uitvoering kon komen.

Er volgden vele gesprekken en omdat ik me er al zoveel mee bemoeid had, vroeg Samuel of ik ook lid van het eerste bestuur wilde worden. Voordat ik ja zei hebben we eerst met z’n vieren (Samuel, Laura, Bert en ik) met elkaar gegeten. Op het moment dat Laura eigenlijk het gesprek van Samuel overnam om te vertellen wat hun plannen waren, was het voor mij duidelijk. Laura was zo mogelijk nog enthousiaster dan Samuel om het avontuur te gaan starten.

Op 12 augustus 2013 was de oprichting van Stichting Nieuwe Generatie Brasil een feit. Eén van de eerste documenten die Samuel en Laura opgesteld hebben is het Stichtingsplan. En weet je wat echt zo mooi is? In de afgelopen acht jaar is het plan nauwelijks aangepast, hooguit op enkele onderdelen aangescherpt.

De droom die Samuel had toen hij acht jaar oud was, is werkelijkheid geworden. Inmiddels hebben we in Brazilië een supermooi complex staan en worden er dagelijks 170 kinderen opgevangen. Maar we willen verder groeien: op het huidige complex kunnen meer kinderen opgevangen worden en we willen in de komende jaren uitbreiden naar andere locaties.

Hans Tims, oud-bestuurslid, zei ooit: “Durf te dromen, durf groot te dromen, dan zul je zien dat je dromen werkelijkheid worden.” En dat doen we ook. Inmiddels ben ik 10 jaar betrokken bij Stichting Nieuwe Generatie Brasil en mijn droom is om dat nog lang te mogen blijven doen.

Immers………….. Ieder kind verdient een eerlijke kans!