De kerstdagen liggen intussen achter ons. Wat deed het deugd om na de zeer geslaagde kerstmarkten in de aanloop hiernaartoe, even uit te blazen aan de feesttafel! Eigenlijk begon de reeks van kerst- en geschenkenbeurzen al half november. Terwijl in Brazilië de officiële opening van de vakschool op stapel stond, was er in Brasschaat (B) een kraampje aanwezig op de geschenkenbeurs van Steinerschool De Wingerd waar de verkoop van handgemaakte knuffels voor een mooie opbrengst van 104 EUR zorgde. Zo liepen we stilaan warm voor een reeks van maar liefst drie kerstmarkten in december.

Op 9 december schoten we deze marktenmaand op gang met een zelf georganiseerde kerstmarkt in de lokalen van Kapel De Olijftak te Brasschaat. 28 standhouders boden hun artisanaal gemaakte spullen aan aan de 150 bezoekers die we mochten verwelkomen, terwijl iedereen ook kon genieten van een hapje en drankje bij het door onszelf uitgebate kerstcafé. De variatie in aangeboden artikels was enorm! Je vond er handgemaakte juwelen, artisanale theemengelingen, kerstkaarten, handgemaakte houten accessoires, brei- en haakwerk en nog zoveel meer! We hopen om tijdens de tweede editie die volgend jaar zal plaatsvinden, nog meer bezoekers te mogen ontvangen. De commentaren die we mochten horen, waren immers overwegend positief en van de andere konden we bijleren om het volgend jaar nog beter te doen! Dit jaar mochten we alvast een opbrengst van 1240 EUR noteren, hetgeen uiteraard allemaal rechtstreeks naar Brazilië gaat.

Een week later was het al tijd voor kerstmarkt nummer 2. Dit keer ging het niet om een eigen organisatie, maar om een deelname aan één van de oudste kerstmarkten van België, namelijk opnieuw in Brasschaat. Voor de 34e jaargang besliste de organisatie om zich te richten op het bieden van een verkoopplatform aan verscheidene goede doelen, waarvan wij er ééntje mochten zijn. De weken voorafgaand aan deze kerstmarkt werd er hard gewerkt om alle hapjes, dozen, plantjes, knuffels en het Rad van Fortuin voor de kinderen gereed te krijgen. Maar het lukte! Honderden producten stonden zaterdag 16 en zondag 17 december klaar om verkocht te worden. De totale opbrengst bedroeg deze keer 656 EUR en de etenswaren die onverkocht bleven, schonken we net zoals we ook de vorige week al deden, aan verscheidene organisaties die ook in België zorg dragen voor de armsten in onze samenleving.

Twee dagen later stond de laatste kerstmarkt van dit jaar op het programma. Dit keer niet in het Belgische Brasschaat, maar in het Nederlandse Rotterdam. Zo’n 70 leerlingen van de leerjaren 1, 2 en 3 International Business School van het Comenius College zetten zich net als vorig jaar in voor de Stichting. Ze combineerden een leerrijke ervaring voor henzelf met een tomeloze inzet voor leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld en kunnen trots zijn op de 1000 EUR die naar de Stichting overgemaakt werd!

Aan alle bezoekers en aan de vele mensen die op één of andere manier hebben bijgedragen aan het opzetten van deze kerstmarkten: HEEL HARTELIJK BEDANKT! Het is telkens een heel werk om alles geregeld en gedaan te krijgen, maar als je al deze opbrengsten dan bij elkaar ziet en beseft welk verschil dit geld zal gaan maken voor de Braziliaanse jongeren, is de voldoening immens!
Volgend jaar staan er sowieso ook weer heel wat kerstactiviteiten op het programma. En uiteraard zal er ook in 2018 weer een heel aanbod aan fijne evenementen ten voordele van de Stichting plaatsvinden. Hopelijk tot dan en alvast een gelukkig 2018 gewenst vanwege de vrijwilligers!