Het begint intussen stilaan een traditie te worden: de vrijwilligersnamiddag in juni van Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Dit jaar trokken we op 15 juni richting de Biesbosch voor een boot- en wandeltocht doorheen dit prachtige gebied.
Met een 20-tal vrijwilligers verzamelden we tegen het middaguur in Geertruidenberg voor een korte update over de werking van Stichting Nieuwe Generatie Brasil en een gezamenlijke maaltijd. Het gespreksonderwerp was al snel De container. De container die door een aantal van de aanwezigen zo’n 3 jaar geleden mee ingeladen werd met kleren, fietsen, matrassen, enz. en door allerlei moeilijkheden nog niet tot in Brazilië geraakte. Afspraken werden gemaakt om de container te
openen en de inhoud te checken alvorens deze nu écht op transport richting Brazilië kan vertrekken. Fingers crossed dat de inhoud intact gebleven mag zijn!

Na de maaltijd ging het richting Drimmelen vanwaar de boot zou vertrekken. Na een korte introductie door één van de gidsen over het gebied dat we zouden bezoeken, gingen we met z’n allen aan boord. Fijn was dat er deze keer ook vrijwilligers aanwezig waren vanuit het Willem van Oranje college in Waalwijk. Zeer leerzaam om te horen hoe zij de werking met de leerling- ambassadeurs aanpakken. Deze leerlingen logeerden tijdens hun verblijf in Brazilië in de meivakantie in een flat in één van de blokken waar ook veel leerlingen van de vakschool hun thuis hebben. Zonder stromend water, slapen op een matras op de grond, … Ze werden echt ondergedompeld in het leven van alledag daar. Op het filmpje dat achteraf van deze reis gemaakt werd, was duidelijk te zien dat ze
ondanks de taalbarrière ook echt een band opbouwden met de leerlingen van de vakschool. Prachtig initiatief!

Na een kwartiertje varen, meerde ons bootje aan vlakbij de “Eendenkooi”. Onze gids vertelde ons over de manier waarop hier vroeger eenden werden gevangen, waarna we verder te voet door een deel van het gebied trokken. Door de verhalen die verteld werden en de restanten van een keet van de vroegere arbeiders in het gebied, kregen we een beeld van hoe hard het leven hier in vroeger tijden was.

Altijd goed om te beseffen in wat voor een goede situatie wij op dit moment leven. Zeker ook in het licht van het werk van de Stichting voor het verbeteren van de situatie van een nieuwe
generatie Braziliaanse jongeren. Zowel tijdens de boot- en wandeltocht als gedurende de borrel achteraf leerden de talrijk gekomen vrijwilligers elkaar beter kennen, waardoor ook ideeën ontstonden om op elkaars expertise beroep te doen, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van een marketing- en communicatieplan. Mooi resultaat van een heel erg geslaagde dag!

Nog even werd er telefonisch contact gelegd met Samuel, zo’n 10 000 km verderop in Brazilië en de dag zat er weer op. Bedankt dat we dit samen mochten meemaken en op naar een volgend vruchtbaar jaar voor Stichting Nieuwe Generatie Brasil, zowel in Brazilië als in Nederland/België!