WK 2014: Verspilling van geld, of toch niet?

Afgelopen tijd zijn er veel stakingen in Brazilië geweest over al het geld dat er besteed wordt aan de voorbereiding van het WK. Volgens veel mensen zou het geld beter besteed kunnen worden aan gezondheidszorg, werkloosheid, sociale zekerheid en onderwijs. Volgens mij kan niemand hier op tegen zijn. Vooral in het geval van Brazilië waarbij 30-40% onder armoedegrens leeft.

Dus ik stelde mezelf de vraag: is het WK in Brazilië een verspilling van geld, of niet? Om gelijk met de deur in huis te vallen, ik denk het niet. Er is wel een grote “maar”. Hier kom ik later op terug.

Voetbal is een leefgewoonte in Brazilië. Vrijwel alle  kleine kinderen beginnen met voetballen terwijl ze nog niet eens kunnen lopen. De TV laat iedere avond wel meerdere wedstrijden op TV zien. Al is het amateurvoetbal. En het bijzondere is, iedereen kijkt er ook nog eens naar. En dan heb ik het nog niet eens over de voetbal wedstrijden in iedere dorp waar het laagste niveau voetbal gespeeld wordt. De tribune is simpelweg overvol.

Dus conclusie, een WK gaat enorm leven in Brazilië. Iedere Braziliaan is uiteindelijk trots op het feit dat Brazilië in eigen land kampioen kan gaan worden. De toch al sterke saamhorigheid in Brazilië krijgt een boost door het WK. Naast het feit dat de economie hier ook van profiteert natuurlijk.

Maar….. het grote probleem is dat zoiets eenmalig is. De vooruitzichten zijn voor een hoop mensen weer dramatisch, nadat het WK afgelopen is. Ze hebben weinig mogelijkheden om een toekomst op te bouwen. Dit is nou precies waar Stichting Nieuwe Generatie Brasil een rol in wil gaan spelen. Structurele veranderingen doorvoeren zodat kansarme kinderen in Brazilië een betere toekomst kunnen krijgen.

Ik zou het volgende aan de regering in Brazilië willen zeggen: Gebruik 1% van al dat bestede geld aan een goed doel(het liefst Nieuwe Generatie Brasil natuurlijk) en ik ben van overtuigd dat een hoop kinderen een betere toekomst gaan krijgen en je daarmee een nieuwe generatie Brazilianen krijgt die hun dromen waar kunnen maken.